Google a Facebook válčí o data uživatelů

Google upravil podmínky pro získávání dat uživatelů z Gmailu a Facebook se rozhodl to ignorovat. Google vzápětí zablokoval Facebooku přístup k API a Facebook to obešel. Novinkou v této malé válce je další krok Google.

Google zaútočil na Facebook změnou podmínek použití API pro přístup ke kontaktům a v nových podmínkách požaduje, aby poskytnutí dat bylo “reciproční”, tedy aby ti co data získávají (pro své uživatele) umožňovali svým uživatelům totéž. Jasný útok na Facebook, který sice nedávno umožnil uživatelů “stáhnout” si jejich profil (viz Stáhněte si svůj kompletní Facebook profil – návod), ale součástí stažených dat nejsou žádné údaje o přátelích.

Google a Facebook válči o data uživatelů

Facebook na změnu podmínek nereagoval, Google tedy zablokoval pro Facebook přístup k API. Krok, který s napětím očekávali všichni. Pro Facebook to ovšem nic neznamenalo – ačkoliv Facebooku oprava většiny chyb trvá týdny až měsíce, nový způsob jak získat data z Google se objevil během několika dní. Využívá toho, že data z Google kontaktů je možné uložit do souboru. A ten poté importovat kamkoliv.

Google na to reagoval doplněním varování uživatelů (“Trap my Contacts now“) a výzvou k “registraci stížnosti”. Uživatele varuje, že jejich data se stanou součástí Facebooku a nebudou je už moci získat zpět.

Hold on a second. Are you super sure you want to import your contact information for your friends into a service that won’t let you get it out?

Here’s the not-so-fine print. You have been directed to this page from a site that doesn’t allow you to re-export your data to other services, essentially locking up your contact data about your friends. So once you import your data there, you won’t be able to get it out. We think this is an important thing for you to know before you import your data there. Although we strongly disagree with this data protectionism, the choice is yours. Because, after all, you should have control over your data.

Of course, you are always free to download your contacts using the export feature in Google Contacts.

This public service announcement is brought to you on behalf of your friends in Google Contacts.

Celý spor je poněkud absurdní – postoj Facebooku k exportu informací z Facebooku je vcelku pochopitelný – můžete si stáhnout svůj profil. A týká se to informací, které jste na Facebook vložili vy. Informace o přátelích si stáhnout nemůžete a získáte jenom jejich seznam (jména a příjmení). A jde o pochopitelné omezení – informace o přátelích jste tam nevložili, jsou to jejich informace a k jejich získání byste tak vlastně měli mít souhlas (byť vám nic nebrání tyto informace “ručně” použít a vložit do svých kontaktních databází kdekoliv).

Možnost stažení kompletních informací o přátelích (byť omezených tím co nastaví jako viditelné pro přátele) by samozřejmě byla i potenciální cestou, jak by bylo možné z Facebooku snadno a automaticky získávat závratné množství údajů – klasické Facebook aplikace nicméně něco takového umožňují, takže je velmi diskutabilní, nakolik je Facebook v této záležitosti konzistentní.

Co je na celé kauze ještě problematické je to, že například Yahoo! uživatelé mohou z Facebooku kompletní uživatelské adresy dostat – Facebook Yahoo umožnil kompletní import do tamních kontaktů. A z Yahoo kontaktů už není nejmenší problém kompletní kontaktní informace exportovat do svého počítače. A totéž poskytuje Microsoftu.

Součástí války mezi Google a Facebookem je ale například i to, že Facebook nedávno zpřístupnil cestu jak kompletně přenést profil z www.orkut.com na Facebook – Orkut.com je nepovedený pokus Google o sociální síť. A právě v případě Orkut.com Google v minulém roce nasadil stejnou taktiku jako Facebook – uživatelům znemožnil export informací, které by jim umožnil stagnující službu opustit.