Mobilní aplikace sledují uživatele bez jejich vědomí

Wall Street Journal si dal práci s testem 101 populárních aplikací pro Android a iPhone. A zjistil něco, co se dalo očekávat. Více než polovina z nich přenáší unikátní identifikaci uživatele bez jeho vědomí a poskytuje je dalším firmám.

t-mobile-G2Necelá polovina, tedy 47 z nich, bez vědomí uživatele přenáší informace o poloze uživatele. A Wall Street Journal správně říká, Your Apps Are Watching You. V pěti případech jdou aplikace tak daleko, že přenášejí informace o pohlaví, věku a další osobní údaje.

WSJ i uvádí jména některých aplikací – TextPlus 4 například patří mezi ty, které prozrazují věk, pohlaví a PSČ kódy inzertním sítím, stejně tak jako poměrně populární hra Paper Toss. V problémech je i populární hudební služba Pandora či aplikace Grindr.  Zmiňovaná Pandora data o poloze uživatele rozesílá dokonce osmi dalším společnostem, třem dalším posílá ID telefonu (UDID na iPhone) a dvěma poskytuje demografická data.

http://blogs.wsj.com/wtk-mobile/ nabízí zajímavý interaktivní pohled na poskytována data

Nejčastěji sdílenou a poskytovanou informací je unikátní ID (identifikace) telefonu – inzertní sítě tak mohou snadno sledovat konkrétního uživatele napříč aplikacemi. Čtyřicet pět ze 101 testovaných aplikací nemá žádná pravidla týkající se ochrany soukromí uživatele – nenajdete je ani v aplikaci, ani na webu provozovatele.

Apple přitom v podmínkách pro tvůrce aplikací vyžaduje, aby aplikace nepřenášela data o uživateli, bez získání jeho souhlasu – WSJ upozorňuje, že řada z testovaných aplikací toto pravidlo porušuje. Apple žádost o vysvětlení odmítlo.

Google v principu nic takového nepožaduje – při instalaci aplikace je uživateli poskytnuta informace o tom, jaké informace a služby telefonu může aplikace využít. A je na uživateli, zda aplikaci nainstaluje.  Ani jedna ze společnosti nijak neomezuje přenášení a využití ID telefon ani data o poloze uživatele.