Apple zakazuje novinám poskytování novin na iPadu zdarma předplatitelům papírové podoby

“Přísnější pravidla” týkající se iPad verzi papírových novin mají přinést Apple peníze, respektive zamezit tomu, aby některé peníze “zůstaly” v kase vydavatele.

Jak si všímá například Volkskrant (viz Apple wil meer geld voor iPad-kranten), Apple upozornilo vydavatele papírových novin majících verzi pro iPad, že není možné, aby předplatitelům tištěné podoby dávali elektronickou podobu zdarma. Apple totiž přichází o svých 30% podílů z prodeje. Počínaje prvním dubnem bude něco takového zakázáno.

Apple si tak pravděpodobně připravuje i lepší podmínky pro spuštění modelu opakovaného placení za konkrétní software. Stávající model umožňuje pouze jednorázové zaplacení a stažení aplikace – nový platební systém se prý měl objevit v Daily, novém deníku pro iPad od Ruperta Murdocha, který Apple zjevně podporuje. Daily na iPadu ale bylo odloženo o “týdny až měsíce”.

Obchodní model zpoplatnění obsahu novin a časopisů přitom velmi často nabízí předplatitelům tištěné verze přístup k elektronické verzi zdarma. Je používán jak v zahraničí, tak v několika českých případech zpoplatněného přístupu.