Apple odmítlo Sony Reader aplikaci pro iOS

Sony nabídne e-čtečku pro iPhone a AndroidPokud vám nebylo doposud jasné proč se Sony Reader aplikace pro iOS neustále odkládala (od listopadu až do ledna), tak odpověď je jednoduchá. Protože Apple.

Apple odmítlo zveřejnit Sony Reader aplikaci pro iOS na AppStore. Podle Apple rejected the Sony Reader iOS app není příliš jasné, jaký je skutečný důvod odmítnutí a Apple Sony poněkud vodí za nos.

Jedním z možných vysvětlení je skutečnost, že Sony do své aplikace zabudovalo kompletní obchod s e-knihami, tedy hlavně možnost nakupovat e-knihy přímo – a to je něco, co Apple  striktně odmítá a znemožňuje. Zejména proto, že tím přichází o příjmy – klasické koupě přes AppStore totiž umožňují Apple získat 30% z prodejní ceny.

Komentuje to ostatně i New York Times v Apple Moves to Tighten Control of App Store, kde zmiňuje, že Apple vyrozumělo některé společnosti, včetně Sony, že již nemohou prodávat obsah uvnitř jejich aplikací, nebo umožnit zákazníkům přístup k obsahu, který si zakoupili mimo App Store.

The company has told some applications developers, including Sony, that they can no longer sell content, like e-books, within their apps, or let customers have access to purchases they have made outside the App Store.

Pokud by něco takového byla realita, tak Apple čekají těžké chvíle – z AppStore bude muset vyprovodit například i celý Amazon. Ve verzi čtečky Kindle pro iPad si můžete přečíst cokoliv, co jste si koupili na Amazon.com. Byť si v ní nic nemůžete koupit – k tomu vás čtečka odešle pomocí prohlížeče přímo na web Amazonu.