Nejlepším českým snímkem bude Občanský průkaz, napovídá Google

Statistiky vyhledávání Google dávají dobrou představu o zájmu uživatelů o různá témata, včetně kinematografie. Google Oscar Search Trends se pokoušejí předpovědět, kdo bude letošním vítězem Oskarů.

Letos statistiky vyhledávání Google přisuzují vítězství filmu Černá labuť, herečkou roku se stane Natalie Portman a v mužské kategorii zaboduje James Franco. V kategorii nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli podle Google zvítězí Amy Adams a Christian Bale.

Statistiky z českého webu dávají představu také o domácích filmech, které mohou zabodovat v Českém lvu. Letos by se podle statistik vyhledávání Google mohl nejlepším stát snímek Občanský průkaz.

Čeští uživatelé Googlu v roce 2010 nejvíce vyhledávali diskutovaný film Kájínek, který se umístil na absolutním vrcholu nejhledanějších filmů za rok 2010. Vyhledávaný byl i jeho trailer, kde se v absolutním pořadí usadil na pátém místě, hned za velkofilmy, jako je Počátek nebo Avatar. Mezi nejvyhledávanějšími filmy se na třetí příčce umístila hořká česká komedie Občanský průkaz podle knížky Petra Šabacha. Zájem českých filmařů i diváků o minulou dobu potvrzuje i osmé místo snímku Pouta. Velmi vyhledávaný byl také časosběrný dokumentární snímek Katka od režisérky Heleny Třeštíkové.

Nejhledanější filmy v ČR za rok 2010

  1. Kájínek
  2. Avatar
  3. Občanský průkaz
  4. Zatmění
  5. Katka
  6. Počátek
  7. Harry Potter
  8. Pouta
  9. 2012
  10. Bastardi

Filmy Občanský průkaz i Katka jsou nominovány na ceny Českého lva 2010 a mají proto velkou šanci získat ocenění. Potvrdí se tip Googlu, že letošního Českého lva v kategorii Nejlepší film získá Občanský průkaz?