Facebook Places v Česku? Kdepak, jen tak nějak napůl

Už několik měsíců nabízí Facebook Places v Česku jednu a tu samou odpověď – “Již brzy bude tato funkce dostupná i ve vašem regionu. Děkujeme za trpělivost.”. Trpělivost musíte mít obrovskou, protože Places v Česku dostupné nejsou. A tuhle zpráva můžete vidět už hodně měsíců.

Čas od času se Places v mobilním klientu z ničeho nic rozeběhnou – ve většině případů jde o uživatele, o kterých si Facebook myslí, že se nacházejí v zahraničí a “Places” jim zpřístupní. Před několika měsíci omylem zpřístupnil Places i na webu – ale tehdejší “experiment” byl omyl. A Facebook se poté zhroutil a několik hodin neběžel.

Dnes má opět Facebook své dny, takže pokud v (například) Android klientském software Facebooku kliknete na Places, můžete se dostat aspoň na přehled toho, kde se nacházejí vaši přátele – což je ale všechno co s tím můžete dělat. Chybí přístup k jednotlivým záznamům míst (Places) jako takovým.

Každopádně, ignorujte onu vtipnou hlášku, vyvolejte menu, klikněte na Obnovit. Objeví se vám přehled přátel. Můžete vidět kde jim kdy byl konec, podívat se na místa kde jim byl konec, podívat se na komentáře, vyvolat mapu. Ale to je všechno.

Pokud byste doufali v Places na iPhone/iPadu, tak ani zde není situace jiná. “This feature will  be available in your region soon. Thank you for your patience.” stejně jako na Androidu. S jediným rozdílem, na iPadu/iPhone není “Refresh” menu, takže se ani dál nedostanete.

Každopádně – než Facebook za pár měsíců opravdu Places přinese do ČR, měli byste se zamyslet, jestli je vhodné, abyste informace o své poloze říkali všem, kterým to Facebook chce abyste říkali. A patřičně tuto informaci nastavili a omezili.