Prodej e-knihy na EBux.cz (Euromedia) je (bohužel) jenom Wooky

Když Euromedia Group (EMG) zvalo na tiskovku oznamující spuštění prodeje e-knih na www.ebux.cz (datum spuštění 1.dubna, takže zatím prázdno), vypadalo to na další opravdu dobrou zprávu na trhu e-knih v ČR. Bohužel až tak dobrá není, jde jenom o další využití Wooky (viz Rajknih.cz není až tak ráj knih, ale snaha se cení) čtečky – tedy čistě proprietární řešení.

V první fázi je v nabídce více než 600 titulů českých nakladatelů včetně několika desítek  z produkce EMG, především českých autorů – např. bestseller Jiřího Šulce Dva proti Říši, romány Hany Andronikove (Zvuk slunečních hodin, Nebe nemá dno), Babička Boženy Němcové, některé knihy Karla Čapka, Terezy Boučkové nebo Václava Klause. Ukázku každé z nich si čtenář může přečíst v Ebux Wooky zdarma. Další tituly budou postupně přibývat. (tisková zpráva)

EMG slibuje cenu e-knih přibližně o třetinu nižší, než cenu papírového vyádní. A od 1.června plánuje nabídnout vlastní barevnou čtečku i e-ink čtečku. O jakou jde se mi nepodařilo zjistit.

Proč v označuji využití Wooky za “bohužel”? Protože jde jenom o další vzdalování českého e-knižního trhu od tolik potřebného stavu – tedy přístupné e-knihy v neproprietárních formátech. Dostupné i na jiných e-čtečkách, než jenom na jedné konkrétní, tedy v tomto případě té jménem Wooky.

Samozřejmě z opačného pohledu je to i dobrá zpráva – Wooky se podařilo získat další pole působení a je tak možné, že větší rozšíření z této čtečky udělá podstatně použitelnější software. Tvůrci se možná naučí i lépe dělat samotné e-knihy, kde měly od začátku hodně nedostatků – prostě bude víc motivace a teoreticky i více peněz na to, aby se Wooky zkvalitnilo.