Apple blízko spuštění hudební cloud služby

Podle All Things Digital je Apple blízko uzavření licenčních dohod s hudebními vydavateli. Licenční dohody jsou potřeba pro spuštění nové cloud služby, podobné tomu co nedávno spustil Amazon pod názvem Amazon Cloud Player/Service. Amazon sice Apple (i Google) předběhl, ale licenční problémy teprve (možná) bude řešit.

Nová hudební služba od Apple by měla být na cloudu založený hudební portál k obsahu na iTunes – uživatelé by si hudbu ukládali v síťovém (cloud) úložišti a mohli by si ji přehrávat kdykoliv a kdekoliv (a na čemkoliv). Do úložiště by mělo být možné si uložit i “vlastní” hudbu, nezískanou prostřednictvím iTunes.

AllThingsD uvádí, že Apple už má podepsané smlouvy s alespoň dvěma ze čtyř největších hudebních vydavatelů (UMG, Warner Music Group, Sony a EMI).  Podle Reuters už je nová hudební služba od Apple hotová, ale čeká se právě jen a pouze na uzavření potřebných smluv.

Google chce obdobnou službu, využívající hlavně miliony Android zařízení, spustit už dlouho – první ze zmínek o plánech na Google Music se objevují už někdy na konci minulého roku. Aktuální informace o stavu tohoto projektu jsou poněkud nejasné – podle některých zdrojů snahy Google narazily právě na potřebu uzavřít licenční smlouvy s hudebními vydavateli. Podle jiných zdrojů je problémem sám Google, hlavně změna v nejvyšším vedení, která přinesla nejistotu o tom “jak” s touto službou pokračovat – zda jít cestou úložiště nebo budovat kompletní řešení s možností předplatného.