Vizualizace radiace z Fukushimy a dění na Twitteru

www.socialnianalyzy.org (česky) a www.socialintensity.org (anglicky) nabízí zajímavý pohled na souvislost mezi šířenmí “radioaktivního mraku” z japonské Fukushimy a dění na Twitteru. Zajímavé na této vizualizaci je i to, že jedním z autorů je Vít Vrba, CEO a zakladatel webnode.cz. Druhým Dr. Gerhard Wotawa z Centrálního úřadu pro meteorologii a dynamiku (ZAMG) v Rakousku.

Pustit si animaci můžete na www.socialnianalyzy.org

Autoři vizualizace uvádějí:

Přes 500 000 000 zpráv o radioaktivitě z Fukušimy během 1 měsíce určilo mikroblogovací síť Twitter za nejvhodnější zdroj pro sledování dat ze sociálních sítí. Pomocí Google Realtime jsme monitorovali aktuální tweety z celého světa podle slov Fukushima, Radioaktivní mrak apod.

Data k pohybu mraku a intenzitě radioaktivity v ovzduší jsme získali od rakouského Centrálního úřadu pro meteorologii a geodynamiku. Dr. Gerhard Wotawa situaci komentuje:

“Obrázky ukazují rozšíření mraku z jaderné elektrárny Fukušima Daiichi v průběhu jednotlivých dní od havárie. Odhadována byla stálá emise jódu 131 do atmosféry až do výšky 250 m. Díky snížení této emise po 25. březnu 2011 se nemusíme obávat, že by došlo k vážnějším dopadům na zdraví.”