iSpy kauza: Apple tvrdí, že “nikoho nešpehovalo”. A zároveň, že “oprava bude brzy”

Důvod ukládání tak velkého množství dat je chyba, na kterou jsme přišli,” tvrdí Apple a dodává, že nikdy nikoho nešpehovalo. Záleží samozřejmě na úhlu pohledu. Komukoliv dostupná databáze WiFi bodů a základnových stanic spolu s časem kdy jste tam byli. Můžete tomu říkat špehování. Nebo taky nemusíte, pokud máte hroší kůži.

Apple Q&A on Location Data je odpovědí na iSpy kauzu, která poslední dva týdny bouří v médiích. Apple iPhone, iPad i iPod zaznamenávají informace o vaší poloze prostřednictvím WiFi bodů a základnových stanic a po řadu měsíců (od loňského léta)  ji ukládají jak v zařízení, tak v počítači (Mac/PC) se kterým své zařízení synchronizujete. Data jsou nekódovaná a volně dostupná komukoliv.

Ve vysvětlení Apple trvá na tom, že Apple “nikoho nešpehovalo” – ukládání, zpřístupnění a nemožnost vypnutí jsou výsledkem “chyby” a náprava pro iOS by měla problém brzy vyřešit. Apple navíc uvádí, že do vašeho zařízení se data dostávají od Apple – a také nakonec přiznává, že data tečou i opačným směrem – tedy nejenom že jsou ukládána u vás, ale také odesílána Apple.

Komentář: Apple, dle očekávání, zkouší zmenšit nepříznivý dopad celé kauzy, otázkou ale zůstává, zda je to správný přístup. Měsíce údajů o vaší poloze uložené ve volně dostupné databází jsou vážným zásahem do soukromí – nezmění na tom nic ani skutečnost, že jde o údaje “nepřesné”, nebo snad že jde o “chybu software” (a data měla být mazána a udržována pouze pro kratší období).