Android 3.1 je venku a Ice Cream Sandwich se blíží (Google I/O)

Google I/O zaplavily novinky týkající se mobilního operačního systému Android – novější verze tabletové podoby míří na Motorola Xoom hardware. A samozřejmě čísla – 100 milionů aktivovaných Androidů, 400 tisíc nových zařízená aktivováno každý den, 200 tisíc aplikací na Android Market a 4.5 miliardy nainstalovaných aplikací.

Android 3.1

USB Host API je vítané rozšíření pro Android – pokud USB port na zařízení podporuje “host” režiím, bude konečně možné k Android tabletům připojovat USB zařízení tak jak je tomu zvykem u klasických počítačů a notebooků – včetně myší, joysticků, trackballů, gamepadů, VoIP sluchátek, audio/video zařízení, paměťových zařízení atd.  Podpora Picture Transfer Protocol (PTP) v Gallery znamená, že import obrázků z připojených fotoaparátů je možná automaticky.

Open Accesory API je malý pohled do budoucnosti – slouží k integraci a práci s hudebními zařízeními, robotickými systémy a cvičícími zařízeními. Novinkou je i podpora pro Google TV. Objevila se i podpora MTP (Media Transfer Protocl) API ro komunikaci s fotoaparáty a kamerami.

WiFi se dočkalo update s cílem umožnit zrychlení a pro aplikace i schopnost “uzamknout” si WiFi v okamžiku potřeby rychlého a výkonného přenosu i v okamžiku vypnutí obrazovky zařízení. Došlo k doplnění HTTP proxy pro každé WiFi připojení, přibyla podpora Preferred Network Offload (PNO).

Nová verze přináší i řadu dalších drobných změn – lepší zobrazování položek v kalendáři, vylepšené hledání v kontaktech, podporu HTML/Plain-text v E-mailu při odpovídání na čistě HTML e-mail. Widgety mohou nově měnit velikost.

“Mobilní” větev Androidu, tedy verze 2.3.4 získá stejné možnosti s pomocí portované volitelné knihovny – prvním zařízením na které se nová verze dostane bude Samsung Nexus S.

Ice Cream Sandwich

Google také oznámil, že příští verze mobilního Androidu, označovaná jako Ice Cream Sandwich, bude obsahovat řadu novinek – holografické uživatelské rozhraní, lepší multitasking, nový launcher, lepší a bohatší widgety. Mělo by dojít i ke “spojení” dvou vytvořených platforem – mobilní/telefonní a mobilní/tabletové – zpět do “jednoho” Androidu.

Google s několika výrobci telefonů a operátorů vytvořil dohody v rámci kterých bude jasné a závazné, kdy se na rozdílných modelech zařízení  s Androidem budou objevovat novější verze – se závazkem alespoň 18 měsíců po uvedení zařízení na trh. K dohodě prozatím přistoupily společnosti HTC, Samsung, Sprint, Sony Ericsson, LG, T-Mobile, Vodafone, Motorola a AT&T.