Twitter (možná) koupil TweetDeck za 40 milionů dolarů

Twitter nové zprávy o koupi TweetDecku prozatím komentuje obvyklým “nekomentujeme fámy”. Podle řady zdrojů je ale koupě TweetDeck reálná.

40 milionů dolarů v hotovosti a akciích, takovou cenu měl zaplatit Twitter za TweetDeck, alternativního klienta pro přístup a správu Twitter účtu. O koupi se před nedávném pokoušela i UberMedia, vlastních soupeřících klientů UberSocial, Echofon a dalších. Těsně před uzavřením koupě ale přišla větší nabídka.

Twitter se intenzivně pokouší o udržení kontroly nad ekosystémem, který se vytvořil v podobě desítek různých klientů umožňujících přístup a správu účtu na Twitteru. Součástí je i zlehčování významu alternativních klientů (viz Válka pokračuje, Twitter usvědčen z (poněkud účelové) manipulace), blokování klientů konkurence (viz Twitter zablokoval aplikace UberTwitter, Twidroyd a UberCurrent) a snaha více a více omezovat prostor (viz Nebudeš bráti jméno Twitter nadarmo a Twitter a tvůrci Twitter aplikací vstupují do válečného stavu).

TweetDeck byl založen v roce 2008 a Twitter by akvizicí mohl získat nejenom nové možnosti pro svého klienta, ale také snadnou možnost jak otevřít kanceláře ve Velké Británii. TweetDeck patří mezi nejvíce užívané alternativní klienty. Nabízí verze pro PC, Google Chrome, iPhone, iPad a Android.

Zdroj: Deal Done: Twitter acquires TweetDeck for over $40m