Tři tatínci a maminka pro iPad, Brio vydává e-knihu

Knižní aplikace pro iPad, nikoliv tradiční e-kniha, Tři tatínci a maminka je dětskou knížkou pro dospělé – Michal Viewegh, Pavel Šrut a Martin Reiner se prezentuje v “remake” publikace vydané nakladatelstvím Brio.

Od 1. června by mělo být možné si “Tři tatínky a maminku” koupit v iTunes/App Store za 2,39 Euro – trochu na škodu věci nejde o skutečnou e-knihu, ale aplikaci poskytující znovu zalomenou knihu v “magazínovém” vydání – při první “čtení” jsem příliš nepochopil, že je potřeba stránky rolovat i směrem dolů. Prostě když se řekne e-kniha, tak hlava tak nějak automaticky předpokládá, že je v ní možné klasicky listovat.

Pro interaktivní tablet byl ale vyvinut zcela originální formát, který umožní užít si čtení se třemi zmíněnými tatínky snad ještě víc než v klasické pevné vazbě. Marná sláva, tatínci opět zazáří… Vlastní příběh knihy je už dostatečně znám: tři známí spisovatelé spojili síly, aby vytvořili hravou a jiskřivou sbírku povídek, jejichž hlavní postavou je maminka – stále jedna a táž maminka ve třech příbězích, které na sebe poutavě navazují. U Martina Reinera je to vlastně ještě holčička, která se má teprve ženou a maminkou stát, zatímco Michal Viewegh už ji sleduje očima tatínka-manžela. V povídce Pavla Šruta dokonce převezmou hlavní roli jejich děti a povedený strýček Antonín, aby v maminčině nepřítomnosti potvrdili, jak okouzlující bytostí jejich maminka je.

Brio nabízí typograficky a ilustračně roztomilé dílko se zábavnými texty, převod do digitální podoby je vydařený a ukazuje výhody digitálního média – pro mě osobně to sice kazí právě to “magazínové” provedení (musíte prostě pochopit, že je občas potřeba taky začít rolovat dolů) a obvyklý problém použitého frameworku (je příliš citlivý na swipe a svislý pohyb si občas vyloží jako šikmý a přeskočí doleva či doprava), ale jako jeden z prvních (ne-li skutečně první) počinů o převod papírové knihy do podoby pro iPad je to dobré.