Cisco: Webový provoz do roku 2015 vzroste až čtyřnásobně

Tradiční Visual Network Index Forecast od společnosti Cisco se snaží předvídat jaké budou potřeby síťové infrastruktury. V roce 2015 by webový provoz měl představovat 996 exabajtů ročně.

Jakkoliv osobní počítače je nyní zodpovědné za 97% všech přenosů, bude vzrůstat role mobilních zařízení – mobilní telefony, tablety a spotřebitelská elektronika v roce 2015 vzrostou a přispějí k poklesu podílu přenosů způsobených osobními počítači na 87%. Cisco předpovídá 10% podíl pro webové televize a 18% jenom pro samotné video.

V roce 2015 bude na světě dvakrát tolik zařízení připojených k sítí jako je světová populace – tři miliardy lidí budou používat web (40% celosvětové populace). Cisco předpovídá i další zvýšení rychlosti – průměrná rychlost pevného vysokorychlostního Internetu stoupne čtyřnásobně – z 7Mbps na 28Mbps (podle Cisco se za poslední rok rychlost zvýšila dvojnásobně, z 3.5MBps na 7Mbps).

Vzroste role webového videa – v roce 2015 vzroste počet uživatelů online videa o 500 milionů – 1.5 miliardy lidí bude přijímat streaming videa v objemu jednoho milionu minut každou sekundu.

Jedna z mála věcí, které Cisco předpovídá pokles, je provoz způsobený sdílením souborů – zde předpovídá 40% pokles.