Piráti spustili server Tipnafilm.cz, ale moc dlouho nevydržel

Z důvodu napadení webu a smazání databáze pracujeme na jeho obnově,” uvádí se na www.tipnafilm.cz. Podle informací z ČPS za smazáním stojí jeden z dřívějších spolupracovníků na projektu.

Piráti představují další projekt spuštěný pod heslem „Odkaz není zločin“ – tipnafilm.cz. Navazují tak na piratskefilmy.cz, které Pirátská strana spustila na protest proti šikanování šestnáctiletého studenta z Liberce Českou protipirátskou unií (ČPU).

Tip na film je komunitní projekt, který propojuje filmové žebříčky z portálů ČSFD, IMDB a dalších a recenze s odkazy na legální stažení děl roztříděné podle kvality. Projekt je nekomerční. Pirátská strana se rozhodla projekt zaštítit a provozovat, protože autoři portálu se obávají perzekuce ze strany policie a protipirátských organizací.

Tolik z dnešní tiskové zprávy – www.tipnafilm.cz nicméně nejede. Je na něm zobrazena informace o napadení a smazání databáze. A probíhajících pracech na nápravě.

Podle Mikuláše Ferjenčíka, mistopředsedy České pirátské strany, jde o “lidský faktor”. Konkrétně o neshodu ˇmezi Zdeňkem Slezákem, koordinátorem projektu, a jedním z bývalých administrátorů projektu. S tím byla ukončena spolupráce a podle Ferjenčika si ponechal (či nějak opětovně získal) přístup do systému a po spuštění ho využil k smazání databáze.