Facebook vaše “smazaná” data (samozřejmě) nemaže

Australský student práv zjistil, že Facebook o něm uchovává přes 1 200 stránek materiálu i přesto, že většinu z těchto informací smazal. Uchovávané informace sahají několik let zpět a obsahují i informace, které uživatel Faceboku nemá volně přístupné.

Max Schrems získal informace z Facebooku, které měly být smazané a neexistující. Mimo jiné v získaných datech našel záznamy i o odmítnutých žádostech o přátelství, záznamy o odstranění přátel, kompletní historii konverzace. Stejně tak zde našel všechny fotografie, ke kterým odstranil označení (štítek), přehled všech události do kterých byl pozván, záznamy o všech Poke a e-mailové adresy všech lidí, se kterými si kdy na Facebooku cokoliv napsal. Mezi uchovanými konverzacemi našel i e-maily, které smazal.

Přehled stížeností na Facebook Ireland Limited je poměrně dlouhý. Najdete tam stížnosti na uchovávání informací po jejich smazání, shromažďování informací o lidech bez jejich vědomí, nutnost odstraňovat štítky, vágní pravidla na ochranu osobních údajů a informací, odmítání rozpoznávání osob na fotografiích, a řadu dalších věcí.

Schrems  v reakci na zjištění podal 22 samostatných stížností u irského Ministra pro ochranu informací a tamní ministerstvo na jejich základě chystá audit Facebooku. Ten by měl začít již příští týden a pokud bude bude Facebook shledán vinným z porušování zákona ochranu údajů/informací, hrozí mu pokuty ve výši stovek tisíc Euro.

Zdroj: Facebook could face €100,000 fine for holding deleted data