V update from Tumblr on spammers se objevuje jedno z prvních (a možná take jediných) potvrzení toho, že populární blogovací platformu Tumblr trápí spam – typický pro blogovací systémy, tedy záplava spamových blogů, které jsou vytvářeny většinou zcela automaticky nebo s pomocí levné “lidské” síly.

Hello, Melody. Please know that we’re aware of a recent increase in blogs with odd URLs that are following large numbers of users. We’re doing everything we can to quickly suspend these blogs and to keep more of them from being created.

Tumblr spamové blogy maže, ale z vyjádření to vypadá na nikdy nekončící boj, který hlavně není ani automatizovaný, ani spolehlivě fungující. Nová proměna Tumblr.com na “sociální” platformu navíc zjevně způsobuje uživatelům další problémy – nelíbí se jim, že je spamovací blogy “sledují”. A stěžují si i na chybující informaci o počtu sledujících – smazané spam blogy zjevně neovlivňují právě tuto souhrnnou informaci.

Co je ale nejpodstatnější, sociální prvky Tumblr.com umožňuje spamovacím blogům snadno získávat zpětné odkazy – postačí vytvořit stovky až tisíce falešných účtu na Tumblr.com a poté je použít pro “Like” (líbí) blogpostů dalších lidí. Což je navíc podstatně jednodušší, než klasické metody spammerů v komentářích na blozích. A v lecčems je to podobné jedné z technologií, kterou právě spammeři odsoudili k zániku – trackbacks.

TechCrunch.com v Tumblr Acknowledges Its Growing Spam Problem, Says It’s Doing Everything It Can navíc upozorňuje, že řada z takovýchto pochybných blogů slouží k šíření malware