Blogger od Google bude mít nové adresy, umožní “lokální cenzuru” obsahu

Google Blogger začne blogy dodávat z lokálních internetových domén, takových které odpovídají zemi, ze které si blogy na www.blogger.com (ve skutečnosti www.blogspot.com) otevíráte. Google tímto způsobem bude řešit podobnou věc jako Twitter – možnost “lokální cenzury” (viz Twitter zavádí “lokální cenzuru”). A odpovídá to i situaci kdy z ČR sice napíšete www.google.com, ale skončíte na www.google.cz

Blogů používajících vlastní domény a využívající k tomu Blogger.com se tato změna nijak nedotkne. Google s pomocí této změny bude mít možnost zajistit nedostupnost určitého blogu z určité země (na základě “cenzurního” požadavku) v případě, že bude přistupováno běžným způsobem. Pokud ale návštěvník bude chtít blog přesto vidět, bude toho moci dosáhnout použitím “nepřesměrované” adresy (viz další odstavec).

Pokud si autor blogu na Blogger.com nebude přát přesměrování, může používat “NCR” v adrese blogu pro zachování domény blogger.com. Příklad by měl být lousyanne.blogspot.com (původní adresa bude v brzké době přesměrována na .cz adresu, pokud budete přistupovat z ČR) vs. lousyanne.blogspot.com/ncr/ – “NCR” znamená “No Country Redirect”. (poznámka – zkušební a  nepoužívaný blog autora tohoto článku sloužící pro testování)

Over the coming weeks you might notice that the URL of a blog you’re reading has been redirected to a country-code top level domain, or “ccTLD.” For example, if you’re in Australia and viewing [blogname].blogspot.com, you might be redirected [blogname].blogspot.com.au. A ccTLD, when it appears, corresponds with the country of the reader’s current location.

Kterých zemí a kdy se změna dotkne není známo. Google pro službu Blogger.com používá doménu Blogspot.com – její česká varianta (www.blogspot.cz) je registrována také Google. Plyne z toho, že tato změna je možná i pro českou republiku.

Změna se samozřejmě dotkne i SEO – blogy na Blogger.com službě budou mít obsah dostupný na desítkách domén – Google doplní do obsahu rel=canonical tak, aby “originální” obsah byl veden na doméně Blogspot.com. V okamžiku kdy dojde k cenzuře obsahu, bude canonical URL vést naopak na místní, lokální, adresu.

Zdroj: Why does my blog redirect to a country-specific URL?