MEGA šifrováním souborů nechrání vás, hlavně sebe. Uživatele chránit nebude

Až se vydáte na kariéru softwarového, hudebního či filmového piráta prostřednictvím nového cloudového úložiště od Kima Dotcoma, tak pouze pamatujte na to, že silné řeči o soukromí spojené s tímto serverem jsou hlavně reklamní slogan. Pokračování Megauploadu šifrováním souborů na “vaší” straně chrání především sebe, nikoliv vás, uživatele.

O co jde v případě šifrování u MEGA?

Vaše heslo je použito pro zašifrování ukládaného souboru před odesláním do cloudového úložiště – MEGA o vámi ukládaných datech ví pouze to, jak se jmenují. A samozřejmě také odkud jste je nahráli (vaše IP adresa a jakékoliv další identifikační údaje). Chrání se tak před zákonem, na základě kterého by mohlo dojít k tomu, že by někdo po MEGA chtěl aby aktivně řešili nahrávání nelegálního obsahu. Pokud si z MEGA budete “své” soubory stahovat, budete také stahovat zašifrovaný soubor – rozšifrování proběhne opět až na vašem počítači.

Jednoduché, efektivní a samozřejmě nijak revoluční. Šifrování obsahu není vlastnost pouze MEGA, je používána i jinými úložišti. Nikoliv ale bez rizika – stačí aby kdokoliv získal vaše heslo a dostal se tak k obsahu vašich souborů. Což MEGA nebude, vaše heslo nezná (a dávejte si dobrý pozor na to, abyste ho neztratili). Samozřejmě nezapomínejte na to, že MEGA v případě požadavků na identifikaci nebude mít nejmenší zábrany vydat vše co o vás a vašem účtu ví (až na jeho obsah, který bez klíče k dešifrování bude k ničemu).

Jak je to se sdílením souborů s dalšími lidmi?

Důležitá věc, na kterou rozhodně nezapomínejte je, že abyste soubor mohli sdílet, tak máte dvě možnosti – získat odkaz na sdílení,  který umožní stáhnout zašifrovaný soubor. Nebo, druhá varianta, získat odkaz na sdílení obsahující dešifrovací klíč – ten bude umožňovat stáhnout nahraný soubor. Pokud se rozhodnete sdílet soubory s celým světem s pomocí druhé varianty, tak je to samozřejmě podstatně rizikovější varianta (za předpokladu, že tento odkaz vyvěsíte někam vyloženě veřejně). Odpovídající víceméně tomu jak fungoval původní Megaupload. A samozřejmě také jak fungují další cloudová úložiště umožňující sdílení.

MEGA nakonec v rámci aktuálně platného práva bude muset pouze reagovat na DMCA požadavky týkající se konkrétních odkazů – pokud bude důsledně odstraňovat všechny odkazy na “nasdílené” soubory na které si budou “vlastníci práv” stěžovat, může (teoreticky) být zcela v bezpečí před případnými právními problémy.

Uživatel je a bude pirát

Až se tedy rozhodnete využívat MEGA, tak pamatujte na to, že MEGA šifrováním chrání samo sebe, v řádném případě nemá zájem o ochranu uživatele. Pokud tedy na MEGA budete nahrávat nelegální obsah, tak MEGA o tom neví vůbec nic. Ze samotného jména souboru nic vyvozovat nemůže a k obsahu souboru se dostat také nemůže. Nemůže se dostat ani k vašemu dešifrovacímu klíči, stejně tak neví jaké vlastně máte heslo.

Je samozřejmě “ve hvězdách” jak tohle vše dopadne. Jak dopadne Kim Dotcom v kauze původního Megauploadu. A jak vše bude pokračovat u nového MEGA. Jaké právní kličky se najdou. Ale i jaké bezpečnostní chyby se objeví.