Únik hesel z Linkedin znamená, že byste měli neprodleně změnit heslo pokud …

Přihlašovací údaje 117 milionů účtů z Linkedin sice pocházejí z roku 2012 (viz Na prodej je 117 milionů hesel z LinkedIn, za 2 200 dolarů), ale pokud jste v té době používali Linkedin, tak to znamená, že vaše heslo je dostupné útočníkům. Jakkoliv je to heslo roky staré, stále to znamená, že ho možná používáte – což byste od teď už nikde neměli, protože je příliš snadné ho vyzkoušet, pokud někdo bude chtít hacknout nějakou vámi používanou službu.

2016-05-21 12_19_31-Start

Linkedin by měl účty, jejichž heslo se v úniku objevilo, sám přinutit ke změně hesla. Což ale neznamená, že si ho nemůžete změnit sami a případně i lépe nastavit, ideálně včetně dvoufaktorového ověření. Pochopitelně, pokud jste si už v roce 2012 (či později) nastavili bezpečné nové heslo, tak tohle řešit nemusíte.

Nejde jenom o hesla, ale jsou podstatná

Vedle hesel unikly i e-maily, takže je velmi pravděpodobné, že v průběhu příštích měsíců se objeví řada phishingových kampaní, které budou využívat právě toho, že útočníci budou vědět, že daný e-mail je uživatele Linkedin. Je tedy potřeba si dávat pozor na maily, které se “tváří” jako pocházející od Linkedin. Bohužel Linkedin je proslulé tím, že uživatele zaplavuje maily už roky a případná phishingová kampaň má velmi velkou šanci na úspěch.

Připomenu i to, že se vyplatí používat správce hesel (jako je třeba LastPass či další). Velmi mohou pomoci v tom, že si můžete zjistit, jestli někde toto uniklé heslo náhodou nepoužíváte. A také řeší dva zásadní problémy hesel, tedy jak vytvářet nová a nová unikátní složitá hesla i jak si je vlastně pamatovat.lupa