Čeští vydavatelé vyhlásili válku blokátorům inzerce. Svědčí to o tom, že stále nic nepochopili

Srdceryvné upomínky toho, že oni přece musí z něčeho žít. Občas tak trochu výhrůžky, že když si nevypnete AdBlock, tak nedostanete obsah. Začalo to čerstvě dělat iHNed.cz i iDnes.cz. Možná ještě pár dalších serverů, možná si to dokonce nechali outsourcovat, aby ten skript měl správně. Jedno je ale vidět. Nepochopili. Stále nepochopili. A jediné co dělají je, že si pod sebou podřezávají větev.

2016-06-02 14_09_18-Zprávy iDNES.cz – Přehled nejnovějších událostí z domova i ze světa

Stránky obalené reklamou, která o dva řády převyšuje obsah. Všechno se to natahuje dlouho desítky sekund, bliká to, znemožňuje to čtení, na mobilním připojení vás natažení pár desítek stránek z těchto serverů může připravit o kompletní FUP (jasně, ten trapný základní, ale to asi operátoři dělají schválně). Prodávají každý volný prostor, který jde vymyslet. Do neprodaného rvou viry, malware, podvodnou inzerci.

Říkají tomu obchodní model: Založené je to na likvidaci čtenáře, znemožňování čtení, vyčerpání FUP, zásadním bezpečnostním riziku, protože nikdy nevíte co chytíte a na který podvodný inzerát se necháte nachytat.

Vydrželo jim to přes pět let, než se zlomek jejich čtenářů začal bránit. Zlomek, tak malý, že je to bezvýznamné. Zlomek, co se brání selektivně, tam kde jim nic jiného nezbývá. A místo toho aby se vydavatelé chytili za nos, napravili všechny ty hrůzy co mají na stránkách, tak vymysleli hrůzy další.

A víte co je na tom nejlepší? Na iDnes.cz nepotřebujete chodit. Jeden článek ze sta má nějakou skutečnou hodnotu, zbytek jsou hlouposti, zábava, koniny, věci co jsou všude jinde. Ale co hlavně, nepotřebujete to k životu, nemá to žádnou hodnotu.  Jen tak dál.

Nejzábavnější na tomhle všem je, že se tihle vydavatelé připraví o významnou část návštěvnosti. Ne u těch lidí co tam občas zajdou s blokátorem, ti tu návštěvnost netvoří. Velmi často ale sdílí články dál, což teď přestanou dělat. Jen tak dál. Jen se připravte o zásadní návštěvnost ze sociálních sítí.