Aplikace od Spotify vám možná v tichosti zaplňuje disk či ničí SSD. Jak smazat Spotify cache?

Chyba ve Spotify možná znamená, že sice nic netušíte, ale na disku máte desítky až stovky GB souborů, které si tam právě aplikace od Spotify vytváří. Dělá to dokonce aniž byste cokoliv přehrávali. Týká se pouze aplikace pro Windows, Linux či Mac. Mobilní aplikace to nedělají, stejně jako to nedělá webový přehrávač.

Co navíc, nejenom že na disku najdete záplavu souborů, Spotify se usilovně věnuje tomu, že neustále na disk něco zapisuje. Což, jak asi tušíte, může být problematické, pokud to dělá na SSD. Podle některých odhadů to dělá tak intenzivně, že v zásadě během pár měsíců vyčerpá životnost disku.

Ve verzi 1.0.42 by už měla být chyba opravena (číslo verze zjistíte v Help -> About Spotify). Připomeňme, že v Nastavení (Settings) pro Spotify je možné přes Show Advanced Settings změnit umístění Cache, což by teoreticky mělo být právě místo, kde Spotify ukládá a zpracovává všechny potřebné soubory.

2016-11-13-13_17_03-data-quickview-far-3-0-3367-x64

Ve skutečnosti ale Spotify používá složku v AppData/Local/Spotify bez ohledu na to, zda nastavíte výše uvedené jiné umístění Cache. Pro představu, v tamní složce Data mám 10 GB dat a je strukturou totožná se složkou pro Cache, kam si ale Spotify dalo pouze 110 MB dat. A data ukládá do obou těchto složek. Platí to i pro výše zmíněnou poslední (1.0.42) verzi. A aby toho nebylo málo, v AppDate/Roaming/Spotify jsou ještě další soubory od Spotify.

Tohle vše znamená, že používání Spotify někde kde máte malý disk (teoreticky Spotify nezaplní víc jak 10 % disku) nebo SSD může skutečně znamenat, že vzniká dost zásadní problém. Nezbývá doufat, že neustále zapisování na disk bude skutečně od 1.0.42 vyřešeno (oprava jim mimochodem trvala asi půl roku). Ale zjevně vyřešené není to, že Spotify stále má na disku i desítky GB souborů. A s tím mimochodem souvisí i to, že někde je muselo získat, takže se může velmi výrazně podílet na objemech stažených dat.

Pokud se souborů v Cache chcete zbavit, tak to je snadné, prostě je smažte. Smazat můžete i ono AppData/Local/Spotify/Data – ale po delší době hraní hudby se vám vše stejně zaplní znovu