Blokovat 1xbet je takový trochu netriviálně trapný úkon. Tahle země je absurdistán

Když nedávno Ministerstvo financí konečně rozhodlo že je potřeba něco zablokovat, tak to padlo na 1xBet. V oznámení (PDF, už to samo o sobě říká dost) uvádí 1xbet.com. Takže když zkusíte www.1xbet.com, tak u některých operátorů narazíte na “Internetová stránka byla zablokována na základě rozhodnutí Ministerstva financí, neboť na ní byla provozována hazardní hra v rozporu s § 7 odst. 2 písm. b) zákona č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách.” a u jiných se nestane nic. Budiž

2017-08-03 21_25_06-Stránka zablokována.png

Samozřejmě 1xBet najdete na www.1xbet.mobi a u některých operátorů tohle bude bezproblémově přístupné. Proč by taky ne. je to “jiná adresa”. U některých to ale bude stejně nepřístupné. Což je taková zajímavá otázka, jestli slepě dodržovat požadavek na blokování 1xbet.com nebo efektivně blokovat službu, bez ohledu na to, na které variantě domény běží. Osobně bych k tomu dodal, že pokud někde zablokovali i 1xbet.mobi, tak jsou poněkud hyperaktivní a měli by nechat na Ministerstvu, aby tam odváděli práci správně a kompletně.

2017-08-03 21_24_41-Sázková kancelář 1xBET.COM. Online sportovní sázení _ 1XBET.COM Sázková kancelář.png

Celá tahle šaškárna pak ještě navíc ukazuje, že u většiny poskytovatelů připojení prostě stačí změnit používané DNS servery a o nějakém blokování si ministerstvo může nechat jenom zdát. Ale o něčem s tím poněkud související jsem už psal v Jak prorazit cenzorský firewall? Bude se vám hodit, až Babiš začne cenzurovat Internet.

Ano, skutečnost při blokování 1xbet.com (a dalších) je ta, že k absurdnímu blokování dochází zpravidla na DNS úrovní. K čemu stačí přečíst rovnou  K čemu se hodí veřejné DNS jako Google DNS či Open DNS a s blokováním je konec. Špatné na tom je, že českým DNS serverům už dnes nemůžete věřit.

[06.08.17] Překvapivě je 1xbet.com neblokované (na VDSL u O2). Při pohledu na IP adresu ale možná došlo ke změn adresy (190.105.194.58) zatímco 1xbet.mobi je na jiné (206.54.169.188).   Bohužel si nepamatuji co se pro 1xbet.com ukazovalo při prvním vydání tohoto blogpostu. Tak aspoň schovat IP adresy pro příště.