Šef českého Vodafone, Jiří Báča zmizel z Twitteru. Ještě před pár dny tam ale byl. Ukázková aféra

Pokud se dnes podíváte na @jirkabaca, neobjeví se očekávané, tedy účet šéfa českého Vodafone. Ještě někdy 15. listopadu na něm ale s jistotou tweetoval (alespoň to je v Google Cache) a třeba takový Ondřej Vyhnanovský si před pár hodinami dělal legraci z Ondřeje Maléhotweetem vyštval jsi z twitteru pana Báču, chceš vyštvat i Vodafone péči nebo co?

2017-11-19 09_02_51-(1) Twitter.png

Účet Jiřího Báči byl přitom poměrně aktivní, byť panovala dost zásadní nejistota, jestli to tweetuje on sám, nebo zda je to dílo agenturní. Osobně se přikláním spíše k druhé variantě, protože dost z tweetů bylo typicky agenturně jalových a čas od času i tak náročných na vytvoření, že to někdo rozhodně za Báču dělat musel. Nelze očekávat, že generální ředitel bude vytvářet účet s typicky firemním obsahem.

2017-11-19 09_13_38-Jiří Báča (@jirkabaca) _ Twitter.png

Prohlížením hlubin Twitteru se lze dostat ještě k tomu, že 17. listopadu nejspíš Jiří Báča zablokoval právě Ondřeje Malého.

2017-11-19 09_24_53-Uživatel Martin Dolezal na Twitteru_ „@o_schon @Vodafone_CZ @ctu_cz @jirkabaca J.png

Což by mimochodem svědčilo také o tom, že tohle je agenturní dílo, kde někdo stále nepochopil, že na Twitteru existuje Mute/Ztlumit. Těch zablokovaných bylo 17. listopadu ale podle všeho vice (@thebys například).

Souvislost můžete hledat v tom, Twitter začal řešit Vodafone Pass (a také StreamON od T-Mobile, viz Balíček StreamON u T-Mobile ani VodafonePASS vám na YouTube nezabraní brzy dosáhnout FUP) požírající na YouTube data (protože reklama a řada dalších stahovaných věcí).

2017-11-19 09_29_19-Uživatel Otakar Schön na Twitteru_ „@dol6mar @ondrej_m @_goob_ @RezzaBuh @jirkab.png

A dost zajímavé je i vlákno, ve kterém Ota Schön píše něco o tom, že “mě Vodafone upozornil, že používám nevhodnou mluvu a že to může poškozovat dobré jméno HN, byť je tohle můj soukromý účet. Ale ano, já a HN Tech jsme v podstatě jedno.

Začíná to vypadat na dost zábavnou a velkou aféru, ve které je i místo pro tolik oblíbené téma zachycené v nedávném tipu Může zaměstnavatel nějak mluvit do obsahu mého osobního účtu na sociální síti?.

2017-11-19 09_46_39-Zmatená Sova (@Zmatena_sova) _ Twitter.png

No a pokud ve Vodafone (nebo v agentuře co spravovala Báčův účet) nedokáží rozdýchat to, že jejich Vodafone PASS “služby” někdo označuje za prasárnu a pokoušejí se vyhrožovat tím, že si na dotyčného došlápnou před jeho zaměstnavatele? Vskutku důstojná oslava 17. listopadu.

Co na zmizení účtu říká Vodafone ?

V neděli 18. listopadu, při vydání první podoby tohoto článku, jsem tiskovému oddělení českého Vodafone poslal dotaz na to, co se stalo s účtem Jiřího Báči. Odpověď :

Twitter ucet, na ktery se ptate, byl Jiriho Baci soukroma iniciativa, spravoval si ho sam a jedna se tedy o jeho rozhodnuti, jak s uctem naklada. Oficialni twitter ucty Vodafonu jsou Vodafone_CZ, Vodafone_pece a VodafoneVary.

Trochu to připomíná stejně amaterský a nezvládnutý zmatek okolo účtu/účtů šéfa Seznam.cz. Tiskové oddělení Vodafone jsem nicméně požádal ještě o dovysvětlení toho, proč účet zmizel současně s rozepřemi a banováním. Stále nevěřím tomu, že obsah na tomto účtu byl čistě tvořen jedním člověkem, tedy Jiřím Báčou.
K tomu, že by snad účet Jiřího Báči nezbývá než připomenout, že pokud má účet na Twitteru být jasně odlišitelný mezi “firemním” a “soukromým” tak je dost důležité případnou “soukromou” variantu dát najevo. U šéfa firmy je více než jasné, že reprezentuje firmu i v tomto případě.