Přestávám si platit Buffer. Hlavně ale pár postřehů ke konci sociálních sítí

Ten nadpis by měl být delší, ale dlouhé nadpisy jsou peklo. Ten konec sociálních sítí je totiž “konec sociálních sítí jak je známe“. Před očima se to totiž celé dost dramaticky mění a není až tak jasné, kam přesně to míří. A průvodní jev je i ten, že to ekonomicky dopadne na jeden celý “průmysl” co se okolo sociálních sítí vytvořil – software pro správu (nebo aspoň zveřejňování příspěvků.)

Končí Google+ a tento týden vypnul API. Což v praxi znamená, že tam bude ještě méně obsahu. Léty vyzkoušená věc je, že pokud mají sociální sítě žít, potřebují obsah. A ten je potřeba mít na sociální sítě jak dostávat. Což obnáší nutnost to tam nemuset dávat jenom ručně. Dávat něco ručně na Google+? Šílený nápad. Stejně problematické jako to, že …

… už před pár měsíci Facebook zrušil API pro soukromé profily. Vedlo to k očekávávanému – silný pokles obsahu vkládaného na osobní profily. A protože ne každý aktivní člověk si chce zakládat Stránky a platit aby byl vidět, tak to přineslo další pokles užívání Facebooku.

TIP: Co všechno vás čeká před zrušením Google+. Kompletní postup až po smazání Google+ Stránky i případného Účtu značky

Zásadně hloupý nápad ale měl i Twitter, taky před pár měsíci zakázal vkládat přes API najednou na více účtů. Takže musíte (doslova jako idioti) nejprve nový odkaz nasdílet na osobní účet a poté znovu ještě jednou nasdílet na účet vašeho blogu. Prý to mělo být, protože to zneužívali fake news tvůrci. Jako vždy Twitter mimo, protože těm je to jedno, prostě si to stejně zautomatizovali.

Facebook včera oznámil, že bude integrovat WhatsApp, Messenger i Instagram. Aby bylo možné posílat zprávy napříč všemi čtyřmi platformami, prý dokonce i včetně end-to-end šifrování (prosím pozor, tohle neznamená že Facebook neví co si píšete s někým dalším ve WhatsApp, má tam na to nastavené vlastní API a sleduje to). Zní to jako dost zásadní změna a zároveň jako jeden dost zoufalý krok. U kterého nevěřím, že bude fungovat. A celé je to založené na další zásadní změně  v sociálních sítích jak je známe – poslední dva roky lidé přecházejí do chatovacích komunikací a méně a méně využívají klasický “profil, kde ukazují věci spoustě dalších lidí”.

Součástí téhle změny je i to, že mládež si už neposílá textovky, dokonce ani nechatuje psaním. Prostě si posílají buď hlasové zprávy nebo videa jako hlasové zprávy. Video tam a zpět. Úměrně věku a charakteru obalené nálepkami, přelepkami, smajlíky, filtry a hloupostmi.

Ne, neznamená to, že snad youtubeři (co z nich jsou už instagrameři a časem možná budou hvězdami čínského TikToku) vymřou a jejich profily nikdo nebude sledovat. Tenhle aspekt tu pořád zůstává. Ale zatím tohle vše znamená, že Facebooku dávám dva roky. Pokud se nepodaří nějaký zázrak, tak do dvou let bude Facebook definitivně na odchodu. Ano, náhradou možná bude Instagram nebo WhatsApp (v ještě horším případě TikTok), ale ten Facebook co známe, ten budoucnost nemá.

TIP: Jak nastavit soukromí: Jak bezpečně (zejména pro děti) nastavit TikTok (bývalé Musical.ly)

Celé to navíc bude v roce 2019 mít další oběti v podobě dopadu na firmy zmíněné v prvním odstavci.

Včera jsem zrušil placení za Buffer. Žádná velká částka, 102 dolarů ročně, ale stal se zbytečným. Nejde použít pro Google+, osobní Facebook a vkládání na Twitter je tam opruz. Zbývají Stránky na Facebooku co jsou efektivně mrtvé a žádný přínos nemají, Linkedin co byl mrtvý vždycky a nikdo na něm reálně aktivně není a Pinterest, který se Bufferu nikdy nepodařilo zprovoznit do použitelné podoby. Plus Instagram, ten umí dobře, ale je to druh obsahu, který vyžaduje enormní množství času a bez peněz nemá žádný praktický přínos (nepřivádí návštěvnost).

Je zajímavé sledovat jak jedna část průmyslu (sociální sítě) likviduje další navázané částí jenom proto, že začala tvrdě vyžadovat placení za to, aby to fungovalo. Trochu mi to připomíná vydavatele a snahu zavést placení za obsah. Ale o tom až někdy jindy.