V Belgii NEzbourali vzácný gotický most. Bourají repliku z roku 1940. Původní zbourali už před skoro 80 lety.

Na Aktuálně.cz píší podivnosti v rozsáhlém článku V Belgii zbourali vzácný gotický most. Nevešly se pod něj lodě. Obraz dnešní Evropy.  Stejně jako ve starém známé Echo24.cz v Belgické město zbouralo část gotického mostu ze 13. století, chce větší lodní dopravu (tam to to ale rozhodně nepřekvapí).

Na Aktuálně.cz z toho navíc onen článek dělá něco co by prý mělo být “obrazem dnešní Evropy”. Působí to hodně legračně, pokud víte, jak to ve skutečnosti je. Ale o tom až po jednom aktuálním obrázku.

66503-VG91ciBCb3VyZGllbCAxLmpwZw==.jpg
Fotka na které je dost jasně vidět, že to co právě bourají je replika původního mostu.

Most známý jako Děravý (Pont des trous) byl postaven na konci 13. století. Tedy přibližně v době, kdy se u nás v Písku přemosťovala Otava. A také o několik desetiletí dříve, než v Praze nechal postavit most Karel IV.

2019-08-10 12_34_37-Window.png

Ano, původní most byl postaven na konci 13. století. To co ale bylo bouráno je replika postavená v roce 1940 a už tehdy došlo k zvýšení oblouku z důvodu proplouvání lodí.  Nakonec i na odkazovaném hesle ve Wikipedii je vidět původní nízká výška vs. dnešní stav velice dobře.  Tehdy ovšem zbourání výrazně napomohla druhá světová a Britové co se podepsali na středním oblouku.

2019-08-10 12_55_26-Window.png
V samotném článku na Aktuálně.cz je to přitom zmíněno. Přesto ale od počátku tvrdí hlouposti o bourání středověkého mostu. A přesně tuhle hloupost všichni další komentují a šíří.  Asi aby to vypadalo lépe, je tam napsán opět onen nesmysl o odstranění. 

Ani teď ale nedošlo k zbourání mostu, chystá se další rekonstrukce a most bude znovu postaven tak, aby umožnil proplout i pro vyšší lodě.

2019-08-10 12_52_55-Window.png
Kdyby na Aktuálně.cz četli komentáře … 

Podstatnější otázkou je, jak nakonec ta rekonstrukce dopadne. Snad ne jako v této architektonické studii. Podobných studií ale existuje mnoho, zcela jinou si nakonec vybrali v článku v Aktuálně – takovou aby co nejlépe podtrhal tvrzení v článku.

Tohle prosím pěkně není žurnalistika. A nic nepomůže, že to schovávají za “Názory”.  To nikdo z čtenářů nedokáže odlišit, ale zato se chytne na typickou anti-EU taktiku a titulek V Belgii zbourali vzácný gotický most. Nevešly se pod něj lodě. Obraz dnešní Evropy  Titulek co lže v první větě i v poslední větě.

PS: Foto v záhlaví je z Grave menace sur le pont médiéval de Tournai