Přidáte si je do přátel. Požádají vás o pomoc, chtějí SMS kód co vám přijde na telefon. Vyhovíte a přijdete o stovky korun. Podvody stále jedou

Přijde vám žádost o přidání do přátel na Facebooku a je to někdo koho znáte. Nic tedy neřešíte a osobu si přidáte. Během minuty vám v Messengeru přijde prosba o pomoc. Chtějí si k vám na mobilní telefon poslat SMS kód. Doprovázejí to nějakou srdceryvnou historkou.

80557647_772639943246086_5595979234318221312_n (1).jpg
Hacknutý účet oslovuje přátele a chce je okrást přes m-platby.

Pokud ten kód pošlete, tak si někdo zcela cizí přes váš mobilní telefon koupil nějaké zboží či služby. Vy přijdete o vyšší stovky korun a zloděje možná dopadnou za několik let, peníze zpět už ale už neuvidíte. Je to už roky stejné.

Hlavní roli tady hrají hacknuté účty (prostě lidé co si nedávají pozor a nechají si hacknout účet) nebo kopie něčího účtu a lidé co mají viditelné seznamy přátel.  A samozřejmě také to, že máte na mobilu povolené m-platby.

Už před dvěma roky jsem to popisoval v Ahoj, dej mi své číslo? Pozor na zloděje, co vás připraví o peníze a od té doby se nezměnilo vlastně nic.

Nebezpečné je to i pro vaše děti nebo vaše starší rodiče. Velmi snadno na něco takového mohou naletět a  u dětí se okrádání přes m-platby používá v počítačových hrách.

TIP:  Jak na mobilním telefonu zakázat m-platbyJak na mobilním telefonu zablokovat Premium SMS jsou dvě základní věci jak zabránit okrádání dětí. Hodí se ale ještě Jak na mobilním telefonu zakázat volání na zpoplatněná čísla, protože i tenhle způsob zlodějny je masově rozšířený.

Co dělat pokud vás někdo takto osloví? Především rozhodně neposílat SMS kód co vám přijde na telefon. Nikdy a nikomu. Rozhodně také nedávat na potkání vaše telefonní číslo. Pokud člověka co vás “oslovuje” znáte a máte na něj kontakt, zavolejte mu a upozorněte ho, že má hacknutý účet.  Můžete mu pomoci i tímto tipem: Co udělat, pokud mi někdo hacknul Facebook? Co dělat, když na mém účtu jsou divné příspěvky?

Facebooku hacknuté účty “jde” nahlásit přes klasické nahlašování, ale Facebooku je to jedno a nic řešit nebude. Pokud máte s dotyčnou osobou společné přátele, neuškodí je varovat.

PS: Psát oné osobě “hej, máš hacknutý účet” moc nepomůže. Jediný komu budete psát je zloděj co si s vámi dopisuje.

PPS: Nejčastěji se tohle děje na Facebooku, ale můžete se s tím potkat v e-mailu, na Twitter, Skype i dalších sociálních sítích, seznamkách a chatovacích aplikacích.

PPPS: Ještě jedno vhodné čtení je v Jak skrýt seznam přátel na Facebooku před dalšími lidmi