Financial Times děsí titulkem o #5G škodlivosti na zdraví co vzápětí nemá oporu v samotném článku. Švýcarsko nezastavilo 5G.

Těžko říct, zda ve Financial Times prostě chtěli vytvořit clickbaitingový titulek nebo titulkovač jenom nedočetl článek do konce. Každopádně titulek Switzerland halts rollout of 5G over health concerns nemá oporu v článku. Tamní regulační orgán nic nezastavil, jen řeší to, jakým způsobem bude vše pokračovat s ohledem na dodržování zákonných norem.  To podstatné je například až druhé polovině článku.

“There is no evidence that antenna radiation within the limit values adversely affects human health,” the company added, pointing out that 5G is run on frequencies similar to the current 4G standard, which has been subject to “several thousand studies.”

Důvod proč to ve Švýcarsku probírají je čistě legislativní. Není jasně určeno jakým způsobem měřit parametry zprovozňovaných sítí tak aby to vyhovovalo platným předpisům a zákonům, případně zda není vhodné je doplnit s ohledem na 5G. Co navíc, Švýcarsko má dokonce omezení až desetkrát přísnější, než doporučuje WHO.

Ona legislativní nejasnost může znamenat, že aktuální nasazování #5G by mohlo být v rozporu s pozdější verzí zákonů.  Chcete-li to říci i jinak, tak to vypadá, že i ve Švýcarsku mají zákonodárce, co zaspali.

Velmi dobře je to vysvětleno například v Switzerland- Cantons complain about lack of 5G clarity :

Last month, the government postponed publishing its recommendations to allow more time to conduct live simulation tests, particularly measuring the amount of radiation that antennae could produce.

Takže nakonec bez ohledu na fantastický titulek, Švýcarsko nezastavuje rozšiřování 5G sítí z důvodu obav o vliv na zdraví lidí.

Ale jedna zajímavá informace v článku ještě je. O silné anti 5G lobby včetně protestů v Bernu (Tausende 5G-Gegner protestieren in Bern či třeba 5G protests continue in Switzerland, following inconclusive report). Můžete to brát tak trochu jako předzvěst věcí příštích pro Česko.

Mimochodem, Švýcarsko a tamní Swisscom je v zavádění 5G dost hodně kupředu oproti zbytku světa.