Koupit si nový Huawei či Honor? Bez podpory od Google je to hodně problematické

Huawei se opravdu hodně snaží vyrovnat se s embargem Donalda Trumpa a zásadní nemožnosti mít v telefonech Android s kompletními službami od Google. Jaké to bude, když si koupíte jejich Android bez Google?

Obchodní válka mezi USA a Čínou zasáhla v květnu 2019 i Huawei v podobě nemožnosti používat na mobilních telefonech a tabletech kompletní verzi Androidu – chybí kompletní ekosystém od Google, tedy přístup do Google Play, ke Google účtům, ale také ke všem aplikacím od Google i z jiných zdrojů. Což obnáší i vše nejrozšířenější a podstatné jako Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp, Chrome a stovky dalších.

Huawei na to nejprve sebevědomě reagoval tvrzeními o vývoji vlastního operačního systému (Harmony OS co nemá vůbec být založený na Androidu), ale ten je v nedohlednu roky daleko a bez Androidu bude v ještě horší pozici než to co popisuje tento článek. V nových telefonech Huawei i Honor už narazíte na zásadní problém – a popravdě ten problém je tak zásadní, že kupovat si tyto telefonu je poněkud dobrodružná aktivita.

Žádné Google Mobile Services

Do nových telefonů nemůže dostat žádné aplikace od Google ani dalších výrobců co jsou běžně dostupné v Google Play. Můžete to zkusit obcházet sideloadingem a shánět někde APK, zkusit nějaké alternativní obchody (jako třeba bezpečný Amazon AppStore nebo rizikovější APKPure) nebo zůstat u aplikačního obchodu, který poskytuje Huawei. Do mobilu ale hlavně  potřebujete dostat Google Mobile Services (GMS) – což přes sideloading jde, ale není to podporováno a Google to pravidelně znemožňuje (proto že musí, nikoliv proto, že by snad chtěl).

Pokud budete přecházet ze staršího modelu telefonu, kde máte vše od Google, tedy i vlastní účet a něj navázané vše, tak nebudete moci přejít. Na nových telefonech nejsou dostupné žádné služby od Google a tím pádem chybí nejen Google Play ale vše spojené s vašim původním účtem u Google. Budete muset začít od nuly s novým účtem od Huawei.

2020-04-01 16_25_50-HUAWEI AppGallery _ HUAWEI Česká republika.png

App Gallery (jak Huawei říká vlastním obchodu s aplikacemi) vám nepomůže. Nějaké aplikace se tam už najít dají, ale bez návaznosti na váš existující účet u Google na kterém běžel váš předchozí telefon. Výběr je navíc  omezený a omezený zůstane – embargo se vztahuje na všechny další americké firmy – Facebook prostě nemůže do App Galery dát své aplikace, stejně jako všichni ostatní. Zapomeňte i na to, že by App Gallery měl webovou podobu.

TIP: Huawei odhaluje vizi HUAWEI AppGallery, se kterou buduje bezpečný a spolehlivý ekosystém mobilních aplikací

Klonování aplikací ze starého telefonu

Huawei se problém s nemožností upgrade pokoušel řešit pomoci aplikace Phone Clone – ta umí ze starého telefonu do nového přenést i kompletní aplikace, ale tím to končí.

Nebudete mít Google Play, takže nové verze aplikací nebude odkud stahovat. Phone Clone mimochodem můžete využívat pro přenosy aplikací mezi telefony i později, vlastně tak můžete do starého telefonu stáhnout aplikaci z Google Play co není v App Gallery a pak ji přenést do nového.

Moc vám to ale nepomůže, stále bude chybět hlavně výše zmíněné GMS a tím celý ekosystém Google – některé aplikace prostě nebudou fungovat.

Chybět bude vlastně skoro všechno

Vedle chybějících široce rozšířených aplikací na nových Huawei/Honor narazíte i na absenci věcí podstatně důležitější – žádné online bankovnictví, jedině že by české banky začaly vyvíjet i pro Huawei. Žádné Google Pay, tedy placení mobilem a zároveň tím také nemožnost použít jakékoliv aplikace s placením uvnitř.

Řada aplikací spoléhající se na přítomnost GMS navíc nebude fungovat – když už nic jiného, tak velmi rychle narazíte na to, že Mapy Google jsou v řadě aplikací předpokládány jako vždy přístupné. Právě nedostupnost Map Google je jedním z největších problémů, na výběr totiž máte tak maximálně Yandex Maps, omezené Maps.me (založeno na ne špatných OpenStreetMap) ale i tam budete narážet na chybějící GMS pro určení polohy.

Nebude fungovat ani Android Auto, což nás v Česku nemusí až tak trápit (není zde podporováno tak jako tak). Nemůžete se spoléhat ani na Google Drive ani Google Photos a náhrady zdaleka nejsou tak dobře použitelné. Bude dost citelně chybět i skutečně dobrý kalendář, protože ten od Huawei je jen základní a ten od Google mít nemůžete.

Nový Huawei pořídit  jedině pokud máte dobrodružnou povahu

S výše napsaným je asi dost jednoduché pochopíte, že pokud máte telefon s Androidem a chcete novější, tak Huawei ani Honor nejsou dobrá volba. Pokud žádný telefon nemáte, tak to sice není nejlepší volba, ale můžete to brát tak trochu jako výzvu a bojovku. Třeba se při tom naučíte spoustu věcí.

Možná za pár let Donald Trump přijde k rozumu a nesmyslný ban zruší. Bylo by to dobré, protože z pohledu hardware jsou to všechno velmi podařené kousky a rozhraní EMUI je zcela určitě jedno z těch nejlepších konkurenčních rozhraní proti klasickému UI Androidu.