E-shop na dálniční známky v den spuštění spadnul. Havlíček to na tiskové konferenci vydával za “obranu proti útokům”

Rozumějte, když spustí státní správa nějakou online službu tak je skoro pravidlem, že to musí spadnou, musí nefungovat a musí se ukázat, že je to klasická předražený fušeřina, kterou dodavatel neotestoval a odběratel (stát) neprověřil a nevyzkoušel.

Dnes byl spuštěn (opět nutno dodat, protože měl být už před lety) e-shop na dálniční známky. Na edalnice.cz ale fungovala jenom hlavní stránka, pokus o objednání dlouhé minuty nedělal nic občas ukazoval Internal Server Error.

Prostě taková ta klasika. Chodili jim tam lidi a nedodržovali odstup 15 minut a dokonce si možná chtěli objednat dálniční známku. No, nakonec to vyřešili tím, že to vypnuli a dali tam “Právě pro Vás připravujeme nové funkce”.

To se ale už konala tisková konference ministra průmyslu a obchodu dopravy Havlíčka a on místo toho aby řekl kdo to zpackal a vynutil si tak zásadní slevu z ceny dodávky prohlásil prakticky největší blbost roku 2020.

My jsme ten systém nastartovali, ten systém funguje. Vám jsme předvedli, že ten systém je funkční. Ale, řekli jsme že od dnešního dne bude možné, ano, ale my jsme ukázali že ta funkcionalita v tom systému jede, a je to tak že my od dnešního dne, vlastně v průběhu toho dnešního dne, pravděpodobně v průběhu dnešního dne to přistoupíme i široké veřejnosti. Je to termínově splněno, máme tam dostatečnou rezervu, ale skutečně toto není neobvyklé, při takhle velkých systémech které se spouští prostě chceme být radši na straně bezpečnosti ten systém bude vystaven prostě určitým útokům atakdále. Nechceme ukazovat že teď zrovna v tuto chvíli prostě tak nastane. Lidé mají měsíc času na to aby do ledna si to pořídili a v bez problémů si to prostě budou moci pořídit.

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček.

Nevěříte? Tak tady to máte v obraze a zvuku

Pokud byste snad chtěli vědět kdo to zpackal? Státní podnik CENDIS. K čemuž je nutné připomenout vývoj téhle frašky. Začalo to nesmyslnými požadavky státu na e-shop, pokračovalo partou hic co vytvořila e-shop “zdarma” a “na koleně”, který by měl nekolika násobně nižší náklady, ale samozřejmě ho stát využít nemohl. Takže to začali dělat znovu. A tady máte výsledek.

CENDIS je “Centrum dopravných systémů” – www.cendis.cz – a spadá pod Ministerstvo dopravy. V jeho čele stojí Ing. Jan Paroubek (pověřený řízením podniku). Lidí v organizační struktuře každopádně mají tradičně mnoho, takže případný obětní beránek by jistě byl ideálně Tomáš Tichý (IT ředitel) či nejmenovaný provozní ředitel.

Ing. Jan Paroubek je zajímavý tím, že působil v RegioJetu a LEO Express, v CENDISu je už od května 2016, na počátku je to ale strojvůdce (něco nám to tady připomíná, že? ). A taky je v minulosti působení v čele STS CHVOJKOVICE BROD. Což už do celé téhla parodické situace nemůže zapadnout víc. Pamatujete?

Tumpach: „Čoveče, von drží jako přibitej… Kdes byl dřív, chlapče?”
Koudelka: „Jáá?”
Tumpach: „No?”
Koudelka: „STS Chvojkovice-Brod.”
Tumpach: „No, zřejmě slušnej oddíl, no…”

Do čela CENDIsu se Jan Paroubek dostal poté co loni Vladimír Kremlík (když byl ještě ministr dopravy) dostal po odvolání Jana Chovance, ten dostal kopačky za v souvislost s přípravou jednotné jízdenky, ale jak u žto tak chodí, konec to byl nejasný. Proto je také Paroubek jen “pověřený řízením”.

PS: Protože určitě budou tvrdit, že to fungovalo a že to že ne jsou pomluvy, tak opět. Důkaz:

Je to vidět v prvním obrázku. Volání funkci na evidentní naplnění výběrových seznamu co končí chybou 500. Internal Server Error.

[01.12.20 15:16] Šéf CENDISu se na Twitteru omluvil. Tedy samozřejmě, ještě to může být fake účet 🙂