Role sociálních sítí ve válce na Ukrajině. Text pro Euro

Ptali se mě z Euro.cz na roli sociálních sítí v napadení Ukrajiny, poslal jsem v rychlosti delší povídání a je součástí tohoto čerstvého článku: CO SE DĚJE NA UKRAJINĚ, MŮŽEME RUSŮM SDĚLIT SAMI. STAČÍ NÁM K TOMU WHATSAPP, NABÁDÁ ODBORNÍK NA SOCIÁLNÍ SÍTĚ DOČEKAL

A pokud byste chtěli vědět co jsme posílal, tak tady to je (neupravené, nekontrolované):

Sociální sítě se staly zásadním nástrojem šíření informací, zpravodajství, ale také dezinformací a propagandy. V napadení Ukrajiny Ruskem jsou pro Rusko jak nástrojem šíření propagandy a budování falešného obrazu o válce v Ukrajině (té, které Rusko příhodně odmítá říkat válka), ale zároveň nepříjemným médiem, které umožňuje přístup k pravdě. 

Rusko se tak na jedné straně snaží sociální sítě a všechny další prostředky šíření “nehodících se” informací blokovat, na druhé straně ale nasazuje enormní prostředky, lidské i finanční, pro využití sítí pro šíření vlastní propagandy.  Aktivně působí na samotné občany Ruska, ale stejně tak je aktivní celosvětově. Na Ukrajině šíří lži a výmysly, podrývá autoritu vedení země, vyvolává pochybnosti a strach. Ve světě, včetně Česka, vykresluje válku ve svůj prospěch, vyvolává nenávist proti Ukrajině, snaží se rozvrátit a rozeštvat společnosti. 

Technologické společnosti i vlády řady zemí už proti tomu začaly zasahovat. Omezují šíření, blokují dezinformační weby, hledají a mažou celé farmy falešných účtů. Rusko dělá to samé, blokuje média kde by se Rusové mohli dozvědět pravdu, potlačují kritiky, opozici. Vytvářejí obrovské množství dezinformací a lží.

Na dezinformace, fake news, foto a video montáže je přitom v řadě případů snadné naletěte. Každý z nás by se v této nelehké době měl věnovat ověřování informací, přebírat je jenom z důvěryhodných zdrojů a nespoléhat se na to, že něco zjištěné jenom z jednoho místa je platné. Dezinformační aktivity počítají s tím, že se do nich vědomě i nevědomě zapojí uživatelé sociálních sítí a sdílení tam zásadně posíli šíření, vliv a dopad.

Pomoci ale můžeme i tak, že se budeme snažit do Ruska “dodat” informace, které tamní režim blokuje a zatajuje. O válečných zločinech, útocích, mrtvých, neúspěších v postupu Ruska. Je možné je přímo předávat přátelům a známým, které v Rusku máte, pokud budete schopni použít bezpečné (šifrované) nástroje jako je alespoň WhatsApp či Signal.  Šifrované proto, aby nikdo cestou nemohl informace odposlouchávat či blokovat. 

Stejně tak ale můžeme pomoci i přátelům a známým v jiným zemích či doma. Fake news či falešné účty nahlašovat, lži a dezinformace vyvracet přidáním vysvětlujících informací, uvedením na pravou míru.