Krátké poznámky k Apple WWDC

Hm, na zamykací obrazovce v zásadě nechci mít nic 🙂 A nejenom s ohledem na soukromí a zachování zdravého rozumu. A to že se #Apple přidá k nástrojům pro zadlužování (buy now, pay later) je taky věc, kterou nějak nedokážu přivítat.

Upozornění (notifikace) přesunuté dolů (místo nahoře), výsledek bude stejný. Nahoře překážely, dole budou taky. Nemá to moc snadné řešení, takže je jasné proč to všichni (Apple, Google) neustále zkouší dělat nějak jinak. Vlastně řešení to má, vypnout, vyvolávat ručně.

Safety Check, šikovná vychytávka. Pro Shared Photo Library nevidím využití, notabene když fotky šly sdílet doteď. Ale budu to muset vidět, něco mi tam možná uniká. Edit a Delete v iMessage které už roky nepoužívám. Zprávy se už dávno posílají jinde.

CarPlay, jo to bych rád. Jen tedy bohužel asi bude Apple muset vysvětlit Citroenům, že to není něco čemu se mají vyhýbat. Jinými slovy, asi budu muset koupit jiné auto. Ale Teslu ne, ta CarPlay taky neumí 🙂

Apple Watch jsou skvělá věc, ale víc “faces” je mi v zásadě jedno. Ale kdyby tam konečně dorazilo měření cukru, tak to jdu koupit nové okamžitě. Okamžitě.

Apple Watch Medications vypadá jako skvělý nápad. Zejména to, jestli to bude schopné hlídat nevhodné kombinace léků. Otázka je, kdy tohle dorazí do Česka. Asi tak jako spousta věcí v Apple Maps, na které můžeme jenom čekat.

Oznámení M2 se tak nějak čekalo, takže pokud to bude stejně úspěšné a dobré jako M1, tak vývoj dobrým směrem. První co s ním bude k mání je redesignovaný Mac Book Air.

Jestli z Home aplikace udělají konečně něco použitelného, tak to by bylo moc fajn. Matter or not Matter, moc tomu ale nevěřím.

Mac OS Ventura a novinka jménem Stage Manager. Těžko říct, co tím chtějí říct. Nějak nemám zájem. Osobně bych spíš chtěl vidět nápravu záplavy UX nedostatků, které Apple zavedlo v posledních verzích. iPhone jako webcam, no že jim to ale trvalo.

PassKeys je příchod #passwordless budoucnosti. Nesmírně potřebné. Ale další místo kde si trh rozdělí ty největší a přinesou vendor lock. PassKeye je zatím “pro Safari” (no snad to nemyslím vážně, kdo by používal Safari) a jinde založený na scanu QR kódu. No, uvidíme, tohle bude dlouhá cesta.

… no, musím do auta a vyrazit pro dítě … takže možná pokračování později

Okna v iPad OS 16! Ano, tohle jsem očekával s velkým napětím a vypadá to dost dobře. Je tam stejný Stage Manager jako na Mac OS (pak už to trochu víc dává smysl, shodně se chovající prostředí) a vypadá to dost povedeně. A navíc slušná podpora pro externí displej. Pro tablet, ano. Konečně. Bohužel to trochu kazí to, že iPad/iOS stále neumí multitasking víc jak dvou max tří aplikací a vše nad to (neaktívní) zabíjí. Tak snad za pár let.

[11.06.22] Těšíte se, že váš iPad bude konečně umět okna? Nejspíš nebude. Aneb je to ještě komplikovanější, než to vypadalo na WWDC. Budete muset pořádně sáhnout do kapsy, pořídit si nový iPad.